Lövångers historia

Lövånger är en vacker bygd med närhet till både hav och sjö. Samhället ligger efter E4 med ca fem mil till Skellefteå och nio till Umeå. Lövånger nämns i källor från början av 1300-talet och skrevs då ”Lefangr”. Anger betyder trångt, smalt vatten och Lövånger skulle då betyda ”viken som ger lä”.

Samhället är placerat mellan Avafjärden och Gärdefjärden, vid Strömmen som förbinder de båda fjärdarna.

En inre segelled, farbar till 500-talet gick över Avafjärden eller Blackesjön till Högfjärden och vidare över Älgträsket och över Uttersjön till Storträsket mellan Kåsböle och Risböle och vidare till Kastfjärden vid Burvik.

flygfoto

Lövångers historia som egen socken går långt tillbaka i tiden. I Jordeboken från 1413 står att läsa att Lövånger redan då var en egen socken tillhörande Korsholms län som omfattade Västerbotten och Österbotten.

kyrka1_e

1973 uppgick Lövånger i Skellefteå storkommun. Centrala Lövånger har en bra samhällsservice med bl.a. vårdcentral, apotek, egen tandvård, bank och post. Det finns en mataffär, café samt en pizzeria. I samma hus som pizzerian ligger busstationen där bussar stannar. Så det är väl beställt med kommunikation även för den som är utan bil. Vid E4:an som går genom samhället ligger OKQ8. Centralskola, förskola och bra barnomsorg kan Lövånger också erbjuda. Här finns även ett bibliotek och ett Folkets hus med idrottshall och inomhusbad. I Lövångers samhälle finns mycket sevärt och här nämns något av allt som finns att uppleva.

rodastug

Kyrkstaden med anor från medeltiden, är något som man förknippar med Lövånger. Den uppfördes för att långväga sockenbor skulle kunna övernatta i första hand vid kyrkhelger (det var kyrkoplikt på den tiden) men även till ting och marknader.

På Kyrkstadens vandrarhem och camping kan du bo modernt i stugor som andas historia.

fff1a0753f2173a9fb6777056886cf9c93c46637_200x150_Q75

En av stugorna i den vackra Kyrkstaden med sina röda stugor är visningsstuga och återställd i ursprungligt skick med olika bruksföremål. Den äldsta bevarade stugan är daterad till 1746. Sockenmuseet finns intill kyrkstaden. Här kan du se hur man levde och arbetade på 1800-talet. Lövånger har alltid haft täta kontakter med grannarna i öster. I museet finns en samling föremål som skänkts av Lövångersättlingar från Österbotten.

I ett garage i anslutning till museet finns en Adler från 1913. Den användes under första världskriget i Tyskland och var troligen en officersbil. 1988 skänkte den numera bortgångne Uno Öhman den till museet.

Hembygdsområdet nedanför Storstugan är ett fint rekreationsområde. Här står ett unikt schackbräde med pjäser svarvade av bygdens duktiga slöjdare och den digitala klockan är tillverkad av ortens elektronikföretag. Boulebana, beachvolley, grillplats och små kopior av bygdens gamla hus finns även här.

hembgds1e

Lantbruksmuseet intill hembygdsområdet visar olika utställningar som speglar landsbygdens utveckling.  Soldattorpet når du via en stig från hembygdsområdet. Stugan visar hur ”Soldat 13 Blom” och han familj levde på 1800-talet.

Soldattorpet (1024x707)

Kyrkan invigdes i början av 1500-talet och är helgad åt S:ta Anna. Kyrkan innehåller en rik kulturskatt med bl.a. medeltida skulpturer, predikstolen från 1600-talet och altarkrucifixet från 1500-talet som snidats av en bonde från Kräkånger. Guidning av kyrkan sker under sommaren.

Före den som vill läsa mer om Kyrkan och dess historia finns här en kulturhistorisk värdebeskrivning framtagen av Länsstyrelsen i Västerbotten.

kyrka1_e

Kvarnparken, en oas vid strömmen som erbjuder skön avkoppling. Här finns bord och bänkar och möjlighet att grilla.

Kyrksjön med sitt klara kalla vatten är ett fint utflyktsmål. Strövområdet är handikappanpassat med bl.a. vindskydd, toaletter och bryggor.

kyrksjo1

Lövångers badplats, Knektplatsen finns vid Bölesviken ca 1 km från centrum. Här finns utrymme för både tält och husvagn.

I anslutning till Kyrkstaden finns en camping med el och servicestuga med kök, dusch, toa och bastu.