Bjuröklubb

I Västerbottens östligaste hörn ligger pärlan bland alla besöksmål, och visst är den vacker där den sticker ut i Bottenhavet. Bjuröklubbs historia går långt tillbaka i tiden och tack vare sitt läge har klubben alltid varit ett välkänt sjömärke och ett besöksmål. Redan under bronsåldern när havsnivån låg ca 30 m över dagens fanns tillfälliga bosättningar här och under 1200-talet var Bjuröklubb troligen hamn för sjöfarten i Bottenviken.
Området är ett naturreservat och har en både dramatisk och omväxlande natur med hav och klippor, myrar och skogar, sällsynta växter och många fornlämningar.

Här beskrivs ett litet axplock av allt du kan se och uppleva i Bjuröklubb.
En fornstig längs klipphällar och klapperstensfält har anlagts av Domänverket och Skellefteå museum. På flera platser efter stigen ser man rester efter enkla husgrunder och ryssungar, troligtvis från säsongsboplatser. Fornlämningarna som finns här är typiska för bottniska kustområden.

Café Fyren är ett välbesökt sommarcafé som finns i gamla fyrvaktarbostaden, och Kapellet och fiskeläget kan besökas vid Sundet. Promenera till Sjöbodhällan med sina vattenståndsmärken.

Grundskatan är en stenrygg som sträcker sig ut i havet. Härifrån kan du ta en promenad till Jungfrugraven och Sillhällorna. En annan stig leder till Svarthällorna där du hittar ristningar i klipporna. De är gjorda av säljägare, av vilka många kom från Österbotten. Säljägarna har sedan i slutet av 1700-talet ristat in namn, bomärken och årtal ända fram till första världskriget.

Se fler besöksmål på Bjuröklubbs hemsida

« Bissjön  Bjurön »

Tillbaka till översiktskartan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.