Bjurön

Bjurön ligger ca 20 km från Lövånger och hit hör även Brattås, Kulan, Lappvik med fl. Bjuröklubb är också en del av Bjurön men den har fått en egen sida. För två tusen år sedan var här en stor skärgård som bara besöktes för jakt och fiske. Det dröjde länge innan trakten befolkades. Bjurön har troligtvis blivit uppkallad efter den stora bäverkolonin som fanns i det som en gång var sjöar, Missjömyran och Selsmyran.

Lappvik är en liten by vid Älgträsket. Under andra världskriget fick Lappvik ta emot ett antal finska flyktingar. De blev inkvarterade i de lediga hus som fanns att tillgå, oftast bagarstugorna. På landsbygden var det förr vanligt att man flyttade ut till sommarstugan som stod på samma gårdsplan som huvudbyggnaden. Stugan utrustades ofta med en häll och användes då också som bagarstuga.

Kulberget är en utkiksplats och ett av skoterklubbens utflyktsmål. Packa fikakorgen och gå på tur upp till Petberget ( 53 m.ö.h.) Här finns inte bara vacker natur och fin utsikt, berget rymmer också en intressant historia. Om du utforskar området så upptäcker du många lämningar efter forntida besökare och kanske stöter du på rövargrottan.

Enlig sägnen hade ett antal rövare haft sitt tillhåll på Petberget. Rövarna trakasserade folket i bygden som en dag fick nog. Erik Håkansson även kallad Öjkalln, gillrade en fälla åt dem. Han ställde ut en kagge brännvin som de naturligtvis stal. Medan de fortfarande sov ruset av sig anföll han rövarna och slog ihjäl fyra av dem med yxa. Den femte hann fly till en sjö i närheten där han tog en båt, men båten var i så dåligt skick att den tog in vatten och den siste rövaren drunknade.

Grottan sägs ha legat lite söder om högsta punkten, där det nu syns en några meter hög vinkelförklyftning in i en bergkalott. På bottenplanen ligger ett par stora block som kanske är lämningar efter det nerrasade taket.

I Bjurön hittar du Björn Larsson och hans krukmakeri. Björn som är bygdens konstnär och keramiker designar även glas och målar i olja. Gör gärna ett besök i hans krukmakeri, men ring först så att han säkert är hemma när du kommer. Hemsida

« Bjuröklubb  Blacke »

 

Tillbaka till översiktskartan

1 svar på ”Bjurön”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.