Fjälbyn & Älgnäs

Fjälbyn är belägen ca 10 km norr om Lövånger och ligger mellan sjöarna Högfjärden och Älgträsket. Byn grundades troligtvis innan fjärdarna avsnörts till insjöar och här i Fjälbyn hade under äldre medeltid den stora Lövångersfjärden sin nordspets.

Då kallades byn också för Fjärdbyn eller som det står i handlingar från 1539, Fjierdeby. Kyrklandet kallas en plats nedanför Bölsbacken och här fanns tidigare en båtlänning. På den tiden då kyrkoplikt rådde rodde folket i byn över Högfjärden och bytte båtar i Nolbyn för vidare färd över Gärdefjärden till kyrkan i Lövånger. Byns båtplats ligger idag lite längre norrut.

Härifrån fortsätter kanotleden från starten i Älgträsket. Mittemot kyrklandet ligger Granholmen. Om du färdas på sjön så stig gärna iland på ön som med sina hällor är ett fint utflyktsmål.

Lövångers Ryttarförening har förlagt sitt Ridcenter till Fjälbyn. Under sommarmånaderna genomför de ett antal ridläger och föreningens ungdomar driver ett sommarcafé med tillhörande loppis där du kan göra fynd. I mån av tid finns även möjlighet till ponnyridning.

Mittemot ridcentret ligger Bönhuset som också är byns samlingslokal. Huset byggdes i slutet på 1800-talet och fungerade som byns skola fram till början på 50-talet.

Älgnäs ligger på östra sidan av Älgträsket och tillhör Fjälbyns by. 1661 kallades Älgnäs för Östan träsket och namnbytet antyder att här fanns älg redan på medeltiden. Älgträsket är en stor och vacker sjö. Det finns också många sommarstugor runt sjön, främst i Näset, den udde som sticker ut på sjöns östra sida.

 

« Daglösten  Gammelbyn & Kallviken »

Tillbaka till översiktskartan