Vebomark

Vebomark ligger ca 17 km västerut från Lövånger och är en by med gamla anor. Den tillhör de större byarna i församlingen och här finns både friskola, affär och några företag. 2002 blev byn utnämnd till Årets by. Till Vebomark räknas bl.a. Ytterbyn, Ö. Näset, V Näset, Ön, Sörbyn med flera. De ligger alla kring det träsk som dikats ut för att få tillgång till mer brukbar mark. Spår efter utdikningen, som skedde i omgångar med början på 1700-talet, syns i form av de kanaler som byggdes för att leda bort vattnet. Byn ligger på den grusås som börjar vid Grimsmark och sträcker sig ändå upp till Malå. Efter grusåsen har gjorts många fynd av stenåldersredskap. Ett flertal forngravar finns också i området. Några rösen och tomtningar finns i Kibbeliden. (väg från Kläppen)

På hembygdsområdet i Vebomark står Lundbergska Gården. Här är föremål och verktyg från gången tid samlade och de visas i olika utställningar. Även vissa avgjutningar av de fornfynd som gjorts i trakten finns här. Rykande färskt bröd kan du köpa i Dahlgrens Bageri som finns i Industrihuset.

Trollkyrkan. En grotta på Getmyrberget ca 100 m ö. h. Här finns en egendomlig formation av några enorma flyttblock som ligger staplade på varandra. Kanske ditkastade av troll. Man kommer in i ett förrum , en halvgrotta på 5-6 m i diameter och ca 3 m hög. Därifrån kan man pressa sig fram genom en 12-15 m lång tunnel till ett inre tresidigt rum. Skylt vid fotbollsplanen visar vägen till Trollkyrkan.

Sörbysfäbodarna är ett annat fint utflyktsmål som du når från Vallsvägen. Kälsberget är med sina 142 meter över havet en fin utsiktsplats. Silvergruva. Rester av den finns på Storberget. Badplatsen är belägen vid Trehörningen, Kålaboda. Förutom grillplats och bastu finns här även en beachvolleyplan.

Vill du veta mer  titta in på Vebomarks hemsida

« Vallen  

Tillbaka till översiktskartan