Avan

Avan ligger strax söder om Lövånger efter Avafjärdens västra strand och är en av de äldre byarna inom Lövångers församling. Närheten till havet gjorde att byn länge försörjde sig på jakt och fiske innan jordbruket tog över. Säljakt bedrevs ända in på 1940-talet. Numer är fisket en fritidssysselsättning och jorden brukas av några få bönder.

Om vi förflyttar oss till havet så hittar vi Sundsviken. Här finns inloppet till den inre segelled som användes för att via fjärdarna ta sig ut till Burvik. Segelleden gick in mellan ön Ledskär och Avanäsudden för att fortsätta förbi Munkviken och sedan upp efter Avafjärden.

Munkvikens konferens och lägergård. Huvudbyggnaden är en gammal prästgård och det åttakantiga kapellet har en gång varit tröskloge. Här har du också utsikt mot Ledskär och Avanäsudden där den inre segelleden börjar.

Avanäsudden finns ett flertal tomtningar och rösen som tros vara grunder till jakt och fiskehyddor och vittnar om bosättning från början av 1000-talet.

Gladaviken. På västra sidan om Avanäsudden har det funnits ett båtvarv ”Olov-Annerscha-varvet”. Det lades ner i början på 1800-talet.

Klössand. Havsbadet med sina härliga sanddynor är något för den som vill njuta av sol och bad.

Lagman Kellerstedts Änkesäte hittar vi inne i byn. Det är en herrskapsgård byggd i mitten på 1800-talet.

Kommissionslantmätare Boströms herrgård är en annan byggnad av intresse. Byggd på 1700-talet.

Konstnären Erik Holmgren levde och verkade här. Han avbildade naturen i olja och akvarell och signerade sina tavlor med E. Hogen.

För att se bilderna; klicka på första bilden och bläddra sedan mellan bilderna med de vita pilarna under bilden. Återgå till denna sida genom att klicka någonstans i bilden.

  Bissjön »

Tillbaka till översiktskartan