Lövångers samhälle

Lövångers samhälle ligger efter E4 med ca fem mil till Skellefteå och nio till Umeå. Lövånger nämns i källor från början av 1300-talet och skrevs då ”Lefangr”. Anger betyder trångt, smalt vatten och Lövånger skulle då betyda ”viken som ger lä”. Samhället är placerat mellan Avafjärden och Gärdefjärden, vid Strömmen som förbinder de båda fjärdarna. Under medeltiden användes fjärdarna som en inre skyddad segelled för att ta sig förbi det farliga Bjuröklubb.
Lövångers historia som egen socken går långt tillbaka i tiden. I Jordeboken från 1413 står att läsa att Lövånger redan då var en egen socken tillhörande Korsholms län som omfattade Västerbotten och Österbotten. 1973 uppgick Lövånger i Skellefteå storkommun.

Centrala Lövånger har en bra samhällsservice med bl.a. hälsocentral, apotek, tandvård, mataffär, blomsteraffär med ATG, Svenska Spel, DHL, Kassagirot och ombud för systembolaget, samt bankomat. Det finns mataffär, pizzeria, lunchrestaurang och café och nere vid E4 ligger bensinstationen. Skola F-9 och bra barnomsorg kan Lövånger också erbjuda. Här finns även ett bibliotek och ett Folkets hus med idrottshall och inomhusbad.

I Lövångers samhälle finns mycket sevärt och här nämns något av allt som finns att uppleva.

Kyrkstaden med anor från medeltiden, är något som man förknippar med Lövånger. Den uppfördes för att långväga sockenbor skulle kunna övernatta i första hand vid kyrkhelger (det var kyrkoplikt på den tiden) men även till ting och marknader. En av stugorna är visningsstuga och återställd i ursprungligt skick med olika bruksföremål. Den äldsta bevarade stugan är daterad till 1746.

Sockenmuseet finns intill kyrkstaden. Här kan du se hur man levde och arbetade på 1800-talet.
Lövånger har alltid haft täta kontakter med grannarna i öster. I museet finns en samling föremål som skänkts av Lövångersättlingar från Österbotten. I ett garage i anslutning till museet finns en Adler från 1913. Den användes under första världskriget i Tyskland och var troligen en officersbil. 1988 skänkte Uno Öhman den till museet.

Kyrkan invigdes i början av 1500-talet och är helgad åt S:ta Anna. Kyrkan innehåller en rik kulturskatt med bl.a. medeltida skulpturer, predikstolen från 1600-taletoch altarkrucifixet från 1500-talet som snidats av en bonde från Kräkånger. Guidning av kyrkan sker under sommaren.

Hembygdsområdet nedanför Storstugan är ett fint rekreationsområde. Här står ett unikt schackbräde med pjäser svarvade av bygdens duktiga slöjdare och den digitala klockan är tillverkad av ortens elektronikföretag. En boulebana och beachvolley finns även här.

Soldattorpet når du via en stig från hembygdsområdet. Stugan visar hur ”Soldat 13 Blom” och hans familj levde på 1800-talet.

Gropen är en utomhusscen för olika evenemang. Kyrksjön är ett fint utflyktsmål.

« Kåsböle  Lövsele, Noret & Västanbyn »

Tillbaka till översiktskartan