Hökmark

Ca 7 kilometer från Lövånger hittar du Hökmark som är en av de större byarna i Lövångers gamla kommun.

Här finns Hökmarksberget som mäter 112,6 m.ö.h och Rävelsberget som går ihop med Hökmarksberget och dess högsta topp är 107,5 m.ö.h. Här uppe har det tidigare funnits en vårdkase. Vårdkasar sattes upp på höga berg med vidsträckt utsikt och brändes vid oroligheter för att varna omkringliggande byar för fara.

Om du färdas efter den gamla kustlandsvägen från söder genom byn kan du se spår av gamla tider. Där posten en gång låg finns vid vägkanten en milstolpe av gjutjärn. Denna markerar en 1/2 mil och sattes upp på 1800-talet.

Lite längre fram efter vägen avslöjar doften av nygräddat bröd att här finns ett bageri, fd.Lövånger Bröd numera Fazer. Här kan du titta in och köpa rykande färskt bröd.

Det gula huset som du ser efter korsningen mot västra Hökmark var fram till 1981 en lanthandel med namnet K. N. Lundqvist. Huset är ursprungligen en Västerbottensgård från sekelskiftet som byggdes ut för att kunna användas som affär.

Fortsätter du norrut hittar du snart Hökmarks badplats som ligger vackert vid Degerträsket. Här finns det både omklädningsrum, grillplats, flotte och båt. Är du sugen på att fiska går det också bra för fisket är fritt i Degerträsket.

Lillviksstugan ligger alldeles bredvid badplatsen. Stugan är ursprungligen en fäbodstuga som stod uppe vid Morfäbodarna. Byaföreningen Hökmarks Framtid har rustat upp stugan och den är öppen för alla. Gör gärna ett besök men glöm inte att skriva i gästboken. Här vid Lillviksstugan finns troligen Hökmarks största tall med den imponerade omkretsen 3,04 i brösthöjd.

I västra Hökmark hittar du den gamla folkskolan som numer är byns samlingslokal. Här träffas man bl.a. för att fira vårens ankomst och för midsommarfirande.

Morfäbodarna är Hökmarks fäbodplats. Det ligger ca 7 km från Hökmark, vackert beläget inne i skogen. Det sägs att det spökar här men låt inte detta hindra dig att göra ett besök . Stig in i den välbevarade stugan och skriv ditt namn i gästboken. På sommaren anordnas även en friluftsgudstjänst på denna vackra plats.

Se mer om Hökmark: http://hokmark.wordpress.com/

« Gärde  Hötjärn & Lövvattnet »

 

Tillbaka till översiktskartan