Böle

Böle by ligger vid Bölesviken och sträcker sig i öster ned till havet med Gammelbyn och Blacke som närmaste grannar. I väster ingår Lövångers samhälle till viss del i Böles ägor, även en del av Gärdefjärdens naturreservat ligger inom Böles gränser.

Knektplatsen är Lövångers badplats, strax söder om samhället. Här kan du förutom att bada även slå upp ditt tält eller ställa din husvagn. Uppe på Knektberget har du en fin utsikt över Gärdefjärden. Knektplatsen var på 1700-talet  ett övningsområde för Lövångers kompani.

Bredberget. För den som orkar ta sig upp för det höga berg som tornar upp sig på byns östra sida, väntar en storslagen utsikt. Här på toppen av berget, 71 meter ö.h. har det en gång i svunnen tid funnits vårdkase. Vårdkasar ingick i ett invecklat signalsystem utefter kusten. Från berg till berg skulle kasarna lysa varnande då fiendens flotta nalkades. Även Revelsberget i Hökmark och Avaberget (Vardberget) har haft vårdkase.

På Bredberget finns  även Sveriges nordligaste bestånd av backtimjan .

Holmbolidberget är ett annat högt berg i Böle, 68 m. ö.h

Bastuviken har liksom i övriga kustbyar fisket varit en viktig näring. Det finns en gammal fiskarstig som går från Böle till byns fiskeläge i Bastuviken nere vid havet. Halvvägs står en stor sten ”vilostenen” där man fordom rastade innan man fortsatte sin färd. Stigen är fullt framkomlig och det går utmärkt att  ta en cykeltur eller promenad ner till Bastuviken. Namnet Bastuviken kommer från ordet bastur. Bastur är små bodar i vilka man torkade eller rökte fisken. Kanske användes bodarna även som nattkvarter.

Hällskär och Svarthällorna är två fina öar ute i havet och väl värda ett besök. På Svarthällorna finns en stuga som är öppen för allmänheten. I anslutning till den är en grillplats iordningställd och lite längre bort finns en badplats. Gör gärna en promenad runt ön, kanske hittar du något fint strandfynd.

« Blacke  Broänge »

       

Tillbaka till översiktskartan