Gammelbyn & Kallviken

Gammelbyn ligger ett par kilometer sydost om Lövånger mellan Avafjärden och Gärdefjärdens södra spets, som benämns Bölesviken. I öster sträcker sig Gammelbyn ned till havet. Rotesand är en fin badplats på Bölesvikens östra sidan. Av namnet att döma har det antagligen funnits ett soldatrote i närheten platsen tillhörde det rotet.

Kallviken är Gammelbyns fiskehamn och är väl värd ett besök. Hamnen har varit en viktig del av kommunikationen med omvärlden. Kallviken var förr hamnplats för både Lövångers och Burträsks kommuner. På hösten var här en livlig kommers under 1600- och 1700-talen. Vintertid hölls marknaden uppe i kyrkstaden.

Magasinen och fiskarstugor står fortfarande kvar som ett minne från fornstora dar. Från mitten av 1800-talet exporterades sågat trä och tjära från hamnen. Man kan än idag känna tjärdoften ute vid hamnen även om det var länge sedan verksamheten upphörde. Hamnen hade även en reguljär passagerar- och lasttrafik till Stockholm som startade vid denna tid. 1965 lossades det sista lastfartyget i Kallviken.

Tultret ett gammalt sjömärke som står uppe på Tulterberget. Det restes för att underlätta sjöfarten längs kusten. Härifrån har man en storslagen utsikt över Bottenviken.

Tulterstugan finns strax nedanför tultret och har varit en militär bevakningsanläggning. Den övertogs senare av Gammelbyn som använde den som byastuga och 1997 rustades den upp med hjälp av ALU-arbete. Stugan är öppen för besök så stanna gärna till en stund, ta en fikapaus och njut av den fina utsikten.

Rullstensås. Stigen upp till Tultret går över en rullstensås och tittar man noga ser man hur vallar av sten bildar vattenmärken, dvs. visar hur vattenlinjen har förändrats genom tiden.

« Fjälbyn & Älgnäs  Gärde »

Tillbaka till översiktskartan